Interview met Rik Besseler

We besteden aandacht aan onze mensen die de afgelopen 4 jaar namens de Oldenzaalse VVD actief geweest zijn als Raadslid, Wethouder of Forumlid. Hierbij Rik Besseler.

Interview met Rik Besseler

Hoe kijk je terug op de afgelopen vier jaar?

De afgelopen 4 jaar waren erg dynamisch. Ik was voor het eerst Forumlid en heb heel veel dingen gezien en geleerd. Om ervaring op te doen in de politiek is Forumlid een uitstekende springplank.  

Wat heb je zoal gedaan?

Ik ben eigenlijk nog het meeste bezig geweest met films maken voor de fractie. Als amateur filmer heb ik alle fractieleden één of meerdere keren voor de camera gehad en dat heeft mooie filmpjes opgeleverd.

En op politiek vlak?

Ik heb me met een aantal onderwerpen bezig gehouden zoals het vuurwerkverbod en veel met verkeersknelpunten. Verkeersknelpunten vind ik eigenlijk wel heel boeiend. Het heeft weinig met liberalisme te maken, maar er komt wel heel veel emotie los. Ik heb me onder andere bezig gehouden met de Thorbeckestraat en zelf gezien hoeveel impact overlast van verkeer op mensen kan hebben.

Heb je ook nog wat aan je Forum lidmaatschap gehad voor je studie?

Ik studeer Bestuurskunde, dus ik zie nu heel veel zaken in de praktijk die ik op school in de theorie leer. De praktijk is toch wel echt anders dan de theorie. Het gaat in de praktijk veel minder over politieke theorieën, maar veel meer over hele praktische zaken. 

Onlangs heb je je in een heel ander onderwerp verdiept?
Ik ben weekend taxichauffeur bij Brookhuis, dus ik maak nog wel iets mee. Ik kreeg steeds vaker van vrouwen te horen dat ze in Oldenzaal niet graag ‘s avonds over straat lopen omdat ze geïntimideerd worden. In eerste instantie wilde ik dat niet geloven, dat was toch meer iets voor Amsterdam en Rotterdam. Ik ben dat dus geregeld aan mensen gaan vragen, zowel aan bezoekers in de taxi, maar ook aan jongeren. En zelfs jongeren hebben dit probleem. Meest bizarre was wel een jongedame die ik van Rossum naar Oldenzaal bracht. Ik gaf aan dat ik goed begreep dat ze dat niet met de fiets wilde doen, maar haar reactie was dat ze liever van Rossum naar Oldenzaal fietst dan door Oldenzaal. Daar schrok ik wel van.

Wat heb je er aan gedaan?
Ik heb een film opgenomen en mensen uitgedaagd gevallen van intimidatie te melden. Ik heb daar een aantal nieuwe schokkende gevallen op binnen gekregen. Ik ga nu alles verzamelen en uiteindelijk moet dat met de burgemeester besproken worden.

En toen kwam ook nog de hele toestand van The Voice
Ja, maar dat heb ik echt niet zo getimed hoor. Geeft wel aan dat er op dit vlak veel meer aan de hand is dan wij denken en dat moeten we hier lokaal in ieder geval sterk aanpakken.

Je favoriete sport is darts?
Ik weet het, ik lijk op Michael van Gerwen, maar darts is niet mijn favoriete sport. Ik kijk vooral graag naar sport.

En poolen dan?
Ik ben samen met Yalmar Mekelenkamp een podcast begonnen en die podcast heet “Tegenpoolen”. We gaan samen in gesprek met een gast tijdens een potje poolen.

Wat voor gesprekken hebben jullie al gehad?
Echt hele leuke gesprekken. We proberen iemand te vinden waar wij het op een bepaald onderwerp niet mee eens zijn. Tot nu toe valt het niet met elkaar eens zijn wel mee, maar toch zijn de gesprekken heel leuk. 
Bijvoorbeeld met onze binnenstadsmanager Jeff van de Biggelaar en met Palthe huis medewerkster Daniella van der Stelt.

Luistert er ook iemand?
Ja ook dat. We hebben al enkele tientallen vaste luisteraars. We hebben zelfs al de top 25 van politieke podcasts van Apple Podcast gehaald! Alleen tijdens de laatste lockdown konden we nergens poolen, dus stonden we even stil. De nieuwe aflevering is nu te beluisteren op Spotify en Apple!